dimecres, 27 de febrer del 2008

Màrqueting catolicista (producte, preu, distribució, promoció i una mica de fe)

La capacitat d’adaptació és una de les virtuts més preuades en aquesta societat "líquida" —com diria Bauman— que ens ha tocat viure. Les lleialtats i els principis són un llast per aquell que espera surar socialment. Cal ser flexible i deixar-se portar. Res d’obstinar-se a canviar el decurs dels esdeveniments: perquè si t’hi plantes davant és fàcil que t’aixafin. D’exemples en aquest sentit en tenim per omplir-ne un cabàs ben gros, i ara mateix la política catalana podria oferir-ne uns quants.

Però no és de política que us vull parlar, que tot arribarà, sinó de religió. I no pas de la divinitat immaterial i indemostrable que l’aixopluga des del cel estant, sinó de l’aparell institucional que l'articula aquí a la terra. I concretament us vull parlar de la que m’és més propera, la catòlica. Perquè aquesta Església és el paradigma de l'adaptabilitat: una institució sociopolítica que compta amb un parell de milers d'anys a l'esquena no podia haver subsistit d'una altra manera.

Tret dels primers temps de persecució -i alguna situació esporàdica al llarg de la història-, l'Església ha sabut estar sempre al costat d'aquells que han retingut el poder -quan no l'ha retingut ella mateixa directament- i ha estat capaç d'adaptar-se a circumstàncies contraposades i contradictòries amb la seua pròpia escala de valors. Ha esdevingut flexible a l’avatar històric i així ha pogut conservar la paradeta: ha tingut capacitat d'adaptació al mercat. I arribo on volia anar. L'editorial Mina ha publicat un llibre de l'italià Bruno Ballardini titulat Jesús renta més blanc o com l'Església es va inventar el màrqueting, una interessant i divertida reflexió sobre la capacitat del catolicisme de generar una campanya de màrqueting, amb un producte infal·lible, la salvació, i com al llarg de la història ha adaptat el producte a les necessitats dels potencials consumidors i els consumidors a les necessitats de l'empresa.

Ballardini repassa els aspectes fonamentals de la ciència del màrqueting moderna i demostra com, fa 2000 anys, la primera i més gran multinacional de la història ja els havia establert: la creu és els logo més conegut, els punts de venda i fidelització s'erigeixen majestuosos en forma de catedral o de senzilla església, el marxandatge té forma d'estampeta o de relíquia... I, sobretot, el restyling, l'habilitat de reescriure una mateixa realitat perquè sembli diferent a ulls del client, que és l'essència del màrqueting (penseu amb els restyling de vehicles de les empreses automobilístiques). Aquesta és la capacitat d'adaptació de què abans us parlava, en el cor mateix del màrqueting i en el cor mateix d'una institució de dos-mil anys d'història, l'Església catòlica.

1 comentari:

MSMJ ha dit...

Bona tarda.
Que és de Lleida o Ponent vuste?
Estic fent una recerca de blocs ponentins i era per a saber-ho