dissabte, 16 de febrer del 2008

Intenet és democràcia

He de reconèixer que observo el procés electoral nord-americà amb més interès que les eleccions al Govern espanyol. Tot i que no tinc prou eines de judici per poder fer comentaris sobre les primàries als Estats Units, segueixo les cròniques de Diana Negre a l’Avui i els apunts que hi fa, també, Joan Oliver. Tots dos tenen la sort de viure in situ la lluita apassionant entre els dos candidats demòcrates.

Justament aquest dijous, Joan Oliver escrivia en la seua columna que, ara mateix, l’Obama, a més de les possibilitats de ser designat candidat, té més diners que la seua contrincant, i ja sabeu que en la campanya dels EUA les aportacions econòmiques són fonamentals. I això és degut al fet que Hillary Clinton, a l’hora de recaptar, es refia dels grans donants i Barack Obama ha utilitzat un sistema de recollida de diners a través d’Internet que, mitjançant petites donacions, li permet recollir més d’un milió de dòlars al dia.

Un sistema electoral basat en els diners, sense els quals seria impossible suportar una campanya, té un inconvenient clar i evident, el candidat sempre està supeditat als grans donants. Aquests, de fet, són els qui li subvencionen l’elecció i, per això també, els que n’acabaven determinant la política un cop elegit. Ningú no dóna res a canvi de res, i qui sembra, tard o d’hora, vol recollir els fruits.

Doncs bé, també aquí Internet està esdevenint eina de canvi. Un candidat no pot confiar en les petites aportacions dels votants de base perquè no hi ha manera d’establir un mecanisme de recol·lecció prou eficient, pràctic i econòmicament viable per anar recollint moneda a moneda la contribució del ciutadà ras. Molt més fàcil i barat és recollir el xec substanciós de la mà interessada de grans corporacions o poders fàctics.

L’Obama ha trobat el mecanisme que feia falta, Internet. Les aportacions es poden fer sense despeses i d’una manera senzilla, i el candidat s’allibera d’una part dels interessos que ha de pagar als més poderosos; ara també té un deute amb els petits ciutadans.

No ho dubteu, per aquesta i moltes altres raons, Intenet és democràcia.